Dzieci z klas I-III naszej szkoły otrzymują darmowe mleko oraz owoce i warzywa w ramach unijnego programu.
Warzywa, owoce i soki są źródłem naturalnych witamin i minerałów wspomagających rozwój i funkcjonowanie organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie 400g owoców i warzyw ma osobę. Produkty te powinny być stałym składnikiem diety każdego człowieka, a w szczególności dzieci
Jak to zrobić? Warzywa i owoce należą do produktów różnorodnych. Pozwala to wybierać smaki, zapachy i kolory według upodobania. Wystarczy popatrzeć na stoiska z warzywami i owocami, które aż mienią się od barw i kształtów. Mamy, w czym wybierać! Z całej różnorodności warzyw i owoców wybieraj te, które lubisz.
Najlepszym sposobem na to, aby jeść odpowiednią ilość warzyw o owoców jest uwzględnienie ich w każdym posiłku. Zacznijmy od śniadania.
Twoje śniadanie będzie zdrowe, kolorowe i smaczne, jeśli dodasz do niego warzywo lub owoc. Mogą to być plasterki pomidora, rzodkiewki, liść sałaty na kanapkę. Możesz także dodać do jogurtu czy twarogu, warzywa do omletu lub jajecznicy.
Do szkoły na drugie śniadanie też powinieneś zabierać owoce, natomiast warzywa urozmaicą Twoją kanapkę – będzie soczysta i smaczna z liściem sałaty, cykorii, paskami papryki, pomidora lub ogórka. Możesz także zapakować do pojemnika śniadaniowego pokrojone warzywa-będą od razu gotowe do zjedzenia.
Obiad – to ważny posiłek w ciągu dnia, jesz go w szkole lub w domu. Obiad powinien zawierać warzywa surowe i gotowane – wtedy możesz być pewien, że Twój posiłek jest pełnowartościowy.
Po południu, czas na odpoczynek i zjedzenie czegoś, o sprawi Ci przyjemność. Pamiętaj, nie tylko słodycze są słodkie! Twój podwieczorek może być smaczny i zdrowy. Możesz zjeść sałatkę owocową, budyń z malinami, jogurt naturalny z truskawkami. Mogą to też być pokrojone warzywa i owoce – surowa marchewka, papryka, jabłko, kiwi. Możesz wypić szklankę soku 100% niesłodzonego.
Kolacja też powinna zawierać warzywa. Potrawy z warzyw mogą stanowić główne danie. Możesz zjeść sałatkę warzywną (z dodatkiem ryby, kurczaka, gotowanego jajka, nasion roślin strączkowych) albo gotowane lub duszone bukiety warzyw. Warzywa mogą także stanowić dodatek do potraw, które lubisz. Sposób podania i rodzaj warzyw zależy od Ciebie.
I jeszcze jedno – najlepiej jeść warzywa i owoce na surowo, zawsze umyte przed spożyciem!
Surowe warzywa i owoce zachowują najwięcej cennych składników.
Pamiętaj, jedząc warzywa i owoce zapewnisz sobie dobre zdrowie, samopoczucie, lepsze wyniki w nauce i sporcie.
100g truskawek to 35 kalorii
Zawiera:
witamina C, magnez, Witaminy B, żelazo, wapń, fosfor, potas, witamina A
Średnia gruszka to 60 kalorii
Zawiera:
jod, błonnik, potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, witamina C, witamina B, witamina A,
błonnik, magnez, sód
Średnie jabłko to 50 kalorii
Zawiera:
witamina C, witamina A, magnez, potas, wapń,krzem, błonnik, żelazo
10 dag marchewki to 10 kalorii
Zawiera:
karoten, witamina B, wapń, potas,żelazo, miedź, fosfor, jod, witamina C, magnez, cynk
7 średnich rzodkiewek to 14 kalorii
Zawiera:
witamina C, witamina B1, B2, żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź, mangan
100 g papryki to 24 kalorie
Zawiera:
witamina C, witamina B, witamina A, witamina E, beta karoten, wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez