Mleko i owoce w szkole


Europejskie programy: „Mleko w szkole” i „Owoce w szkole”

Dzieci z klas I-III naszej szkoły otrzymują darmowe mleko oraz owoce i warzywa w ramach unijnego programu.

O owocach i warzywach słów kilka

Warzywa, owoce i soki są źródłem naturalnych witamin i minerałów wspomagających rozwój i funkcjonowanie organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie 400g owoców i warzyw ma osobę. Produkty te powinny być stałym składnikiem diety każdego człowieka, a w szczególności dzieci

Dlaczego owoce są zdrowe?

  • Dostarczają witaminy i minerały
  • Wzmacniają odporność
  • Przeciwdziałają otyłości
  • Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi
  • Wspomagają pracę mózgu (uczenie się, zapamiętywanie, koncentrację)

Każdy posiłek powinien zawierać warzywa i owoce

Jak to zrobić? Warzywa i owoce należą do produktów różnorodnych. Pozwala to wybierać smaki, zapachy i kolory według upodobania. Wystarczy popatrzeć na stoiska z warzywami i owocami, które aż mienią się od barw i kształtów. Mamy, w czym wybierać! Z całej różnorodności warzyw i owoców wybieraj te, które lubisz.

Najlepszym sposobem na to, aby jeść odpowiednią ilość warzyw o owoców jest uwzględnienie ich w każdym posiłku. Zacznijmy od śniadania.

Twoje śniadanie będzie zdrowe, kolorowe i smaczne, jeśli dodasz do niego warzywo lub owoc. Mogą to być plasterki pomidora, rzodkiewki, liść sałaty na kanapkę. Możesz także dodać do jogurtu czy twarogu, warzywa do omletu lub jajecznicy.

Do szkoły na drugie śniadanie też powinieneś zabierać owoce, natomiast warzywa urozmaicą Twoją kanapkę – będzie soczysta i smaczna z liściem sałaty, cykorii, paskami papryki, pomidora lub ogórka. Możesz także zapakować do pojemnika śniadaniowego pokrojone warzywa-będą od razu gotowe do zjedzenia.

Obiad – to ważny posiłek w ciągu dnia, jesz go w szkole lub w domu. Obiad powinien zawierać warzywa surowe i gotowane – wtedy możesz być pewien, że Twój posiłek jest pełnowartościowy.

Po południu, czas na odpoczynek i zjedzenie czegoś, o sprawi Ci przyjemność. Pamiętaj, nie tylko słodycze są słodkie! Twój podwieczorek może być smaczny i zdrowy. Możesz zjeść sałatkę owocową, budyń z malinami, jogurt naturalny z truskawkami. Mogą to też być pokrojone warzywa i owoce – surowa marchewka, papryka, jabłko, kiwi. Możesz wypić szklankę soku 100% niesłodzonego.

Kolacja też powinna zawierać warzywa. Potrawy z warzyw mogą stanowić główne danie. Możesz zjeść sałatkę warzywną (z dodatkiem ryby, kurczaka, gotowanego jajka, nasion roślin strączkowych) albo gotowane lub duszone bukiety warzyw. Warzywa mogą także stanowić dodatek do potraw, które lubisz. Sposób podania i rodzaj warzyw zależy od Ciebie.

Najlepsze – surowe

I jeszcze jedno – najlepiej jeść warzywa i owoce na surowo, zawsze umyte przed spożyciem!
Surowe warzywa i owoce zachowują najwięcej cennych składników.
Pamiętaj, jedząc warzywa i owoce zapewnisz sobie dobre zdrowie, samopoczucie, lepsze wyniki w nauce i sporcie.

Truskawka

100g truskawek to 35 kalorii

  • Wzmacnia kości i zęby
  • Wzmacnia odporność
  • Chroni przed anemią
  • Poprawia przemianę materii
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Oczyszcza organizm
  • Pozytywnie działa na cerę

Zawiera:
witamina C, magnez, Witaminy B, żelazo, wapń, fosfor, potas, witamina A

Gruszka

Średnia gruszka to 60 kalorii

  • Regularne spożywanie pobudza mózg
  • Poprawia koncentrację
  • Zapobiega ubytkom wapnia z kości
  • Gasi pragnienie
  • Posiada właściwości przeciwgorączkowe

Zawiera:
jod, błonnik, potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, witamina C, witamina B, witamina A,
błonnik, magnez, sód

Jabłko

Średnie jabłko to 50 kalorii

  • Zawiera ponad 20 różnych składników mineralnych i witamin
  • Poprawia odporność
  • Wzmacnia układ nerwowy
  • Obniża ciśnienie
  • Wzmacnia zęby, włosy, paznokcie
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Wzmacnia mięśnie serca
  • Zapobiega anemii
  • Wzmacnia dziąsła

Zawiera:
witamina C, witamina A, magnez, potas, wapń,krzem, błonnik, żelazo

Marchew

10 dag marchewki to 10 kalorii

  • Poprawia wzrok
  • Daje jędrną, gładką skórę i piekną karnację
  • Jest lekkostrawna
  • Wzmacnia paznokcie i włosy
  • Reguluje pracę żołądka
  • Gryzienie marchewki wzmacnia zęby

Zawiera:
karoten, witamina B, wapń, potas,żelazo, miedź, fosfor, jod, witamina C, magnez, cynk

Rzodkiewka

7 średnich rzodkiewek to 14 kalorii

  • Poprawia trawienie
  • Wpływa korzystnie na włosy
  • Pomaga ludziom z problemami anemicznymi
  • Dostarcza do organizmu tlen usuwając zmęczenie
  • Pomaga w skupieniu
  • Wpływa pozytywnie na porost włosów
  • Wspiera diety odchudzające

Zawiera:
witamina C, witamina B1, B2, żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź, mangan

Papryka

100 g papryki to 24 kalorie

  • Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C
  • Wzmacnia odporność
  • Zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna

Zawiera:
witamina C, witamina B, witamina A, witamina E, beta karoten, wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez

Kategorie

Aktualności

  • 960